Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z galaretkami
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody i wlać do płaskiego naczynia np. na talerz. Odstawić do stężenia. Gdy galaretki już stężeja pokroić je w kostkę ( w talerzu kroję w kratkę a potem wybieram z talerza łyżką). Śmietanę przygotować wczesniej aby była w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko i namoczyć w nim żelatynę, następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia.
Do miski przełożyć śmietanę. Dodać cukier waniliowy i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wystudzoną żelatynę i zmiksować. Następnie do masy dodać 3/4 pokrojonej gaklaretki (resztę zostwić na wierzch). Masę wymieszać delikatnie łyżką a potem przelac do tortownicy ( moja tortownica o średnicy 24 cm). Na wierzchu ułożyć pozostałą pokrojoną galaretkę lekko wciskajac w masę. Tortownicę wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Do miski przełożyć śmietanę. Dodać cukier waniliowy i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wystudzoną żelatynę i zmiksować. Następnie do masy dodać 3/4 pokrojonej gaklaretki (resztę zostwić na wierzch). Masę wymieszać delikatnie łyżką a potem przelac do tortownicy ( moja tortownica o średnicy 24 cm). Na wierzchu ułożyć pozostałą pokrojoną galaretkę lekko wciskajac w masę. Tortownicę wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
marietta
Megi-