Sposób przygotowania:
Czekoladowo- truskawkowa tartaETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej cukier puder oraz kakao. Mieszamy delikatnie. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut w lodówce.
ETAP 2
Następnie wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Między czasie gotujemy budyń.
ETAP 3
Połowę mleka wlewamy do garnka. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę.
W drugiej połowie mleka rozpuszczamy budyń, kakao, mąkę oraz żółtka. Gotujące mleko zalewamy przygotowaną mieszaniną. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku.
ETAP 4
Ciepły wylewamy na upieczone ciasto. Wierzch wyrównujemy. Tarte pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 5
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Gdy tarta ostygnie czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Część płynnej czekolady wylewamy na wierzch budyniu. Na czekoladzie układamy koło siebie truskawki. Pozostałą czekoladą dekorujemy wierzch truskawek. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Gotowymi posypujemy wierzch tarty. Całość odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Gotowe.
LauraLaura