SUPERPRZEPIS

Truskawkowa królowa

  • ewrylka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Truskawkowa królowa Więcej zdjęć (2)

Tarta, która łączy w sobie najwspanialsze smaki i aromaty. Słodkie truskawki i oszałamiający zapach dzikiej róży. Dopełnione czekoladowym spodem i lekką bitą śmietaną.

Składniki:

Truskawkowa królowa

 

  • 250 g ciastek pieczonych (swoich pieczonych, herbatników, zbożowych...)
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g masła/margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • syrop różany z płatkami
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego
  • bita śmietana i truskawki do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa królowa
Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę. Dosypać kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę należy wyłożyć papierem do pieczenia (oczywiście sam spód), a boki wysmarować olejem (masłem/margaryną). Na tak przygotowaną formę wyłożyć mieszankę z ciastek i dokładnie dociskając wylepić spód i boki, następnie wstawić do lodówki. Truskawki zalać ok 1/4 szkl wody i zagotować, dosładzając do smaku syropem różanym ( kiedy nie jesteśmy w posiadaniu syropu różanego zastępujemy go cukrem i cukrem waniliowym). 2 galaretki zalać ok szklanką wody, odstawić na ok 10 min i wlać do gorących truskawek. Dokładnie całość wymieszać i zmiksować blenderem. Zimny truskawkowy mus wylać na schłodzony spód tarty. Różana panna cotta: 200 ml mleka należy zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki (jeżeli nie mamy słodzimy cukrem i cukrem waniliowym do smaku) ewentualnie możemy zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika. W gorącej mieszaninie rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Schłodzić i wylać na truskawki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy wszystko ładnie stężeje udekorować wedle własnego uznania i gustu bitą śmietaną i truskawkami.
Truskawkowa królowa
Tarta jest idalnym deserem nie tylko dla dorosłych.