jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Czekoladowy diabełek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto z różkami ulubione przez dzieci

Czekoladowy diabełek

Składniki:

Czekoladowy diabełek

 

  • 1 gotowy biszkopt
  • 1 czekolada
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 dag gorzkiego kakao
  • 1/6 kostki masła

Sposób przygotowania:

Czekoladowy diabełek
Podgrzać czekoladą w rondlu w kąpieli wodnej. Dodać masło i mieszać, aż do otrzymania jednolitej masy. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać, odczekać, aż masa się schłodzi. Ubić 2 białka na sztywna pianę. W czasie ubijania dodać 1 łyżkę cukru, wlać masę czekoladową i delikatnie zamieszać całość. Ciasto przeciąć na kilka warstw. Posmarować każdą oprucz wierzchu, masą czekoladową. Pozostawić, by zastygła. Zmieszać kakao z połową cukru pudru. Ubić 2 białka z 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Połączyć oba składniki. Starannie posmarować boki i wierzch biszkoptu twożąć diabelskie różki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stop. C. na bardzo krótko, tak aby na wierzchu powstała delikatna skorupka. Wyjąć z piekarnika,, pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać wierzch ciasta pozostałym cukrem pudrem.