Sposób przygotowania:
Czekoladowy kaprys
1. Mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać. Białka ubić z cukrem. Stopniowo dosypywać mieszankę mączną i dodawać po jednym żółtku. Masę przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24 cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180 st. Ostudzić. 2. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. 3. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku, przestudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Odstawić na 5 minut, następnie podgrzewając, rozpuścić. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać żelatynę oraz kakao. Krótko ubijać do połączenia się składników. 2/3 kremu wyłożyć na ciasto. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Ciasto przechowywać w lodówce.