czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Czekoladowy kaprys

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczne, mocno czekoladowe ciasto z zieloną wkładką;)

Czekoladowy kaprys

Składniki:

Czekoladowy kaprys

 

 

  • Poncz:
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • sok z 1/2 cytryny.

 

  • Krem:
  • 3 galaretki agrestowe,
  • 600ml śmietanki 36%,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru,
  • 4 płaskie łyżki żelatyny,
  • 3 czubate łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Czekoladowy kaprys
1. Mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać. Białka ubić z cukrem. Stopniowo dosypywać mieszankę mączną i dodawać po jednym żółtku. Masę przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24 cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180 st. Ostudzić. 2. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. 3. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku, przestudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Odstawić na 5 minut, następnie podgrzewając, rozpuścić. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać żelatynę oraz kakao. Krótko ubijać do połączenia się składników. 2/3 kremu wyłożyć na ciasto. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Ciasto przechowywać w lodówce.