Sposób przygotowania:
Czekoladowy koszyk róż
Ciasto: Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy już będą ubite dodać cukier i nadal ubijać, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do małej tortownicy około 20cm średnicy. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Krem czekoladowy: Śmietanę zagotować z czekoladą i kakao, dokładnie wystudzić, kiedy śmietana jest bardzo zimna ubić ją razem ze śnieżką. Upieczone ciasto po wystudzeniu przekroić na trzy krążki i nasączyć kawą, następnie przełożyć krem na kremie ułożyć warstwę z pokruszonej chałwy. Wierzch ciasta posmarować cienka warstwą kremu, a na bokach zrobić wzór przedstawiający plecionkę koszyka. Z zabarwionej masy cukrowej uformować kwiatki i liście które ozdobnie ułożyć na wierzchu ciasta. Można też kupić gotowe dekoracje.
edytaha
marietta
iziona
marietta
agnieszkalider
Mistrzostwo Świata !
kasiunia.1981
zbysiowa
Rafal26
justynak223
iziona
Nie bo są miękkie i kroją się razem z ciastem, ale trzeba uważać przy robieniu masy, aby nie przesadzić z cukrem pudrem.
edytaha
Iziono, a masz gdzieś pod ręką link do swojej masy cukrowej? Przyznam, że raz ją zrobiłam, ale albo przepis do kitu, albo ze mnie kiepski cukiernik. Nie mogłam jej nawet rozwałkować, nie mówiąc o ulepieniu czegokolwiek.... :(
iziona
Ja mam dwa sposoby na masę cukrową i pod kątem dekoracji wolę taką z glukozą, a do lepienia i jedzenia taka gotowaną czyli taką z jakiej są te róże. Po pracy wyśle Tobie przepis na pocztę, bo samego przepisu nigdzie nie mam dodanego, a tak teraz nic mi nie przychodzi do głowy czy przy jakimś przepisie na ciasto mam podany tez na masę.
edytaha
Dziękuję :))))
justynak223
piekne sa te kwiatki
msewka