iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowy koszyk róż

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Ciasto wymagające troszkę czasu, ale smak i efekt smakowy nam to wynagrodzą.

Czekoladowy koszyk róż Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy koszyk róż

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia:
  • Krem czekoladowy:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 śmietany w proszku typu "Śnieżka"
  • dodatkowo:
  • 10 dag chałwy o dowolnym smaku
  • masa cukrowa
  • barwniki
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Czekoladowy koszyk róż
Ciasto: Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy już będą ubite dodać cukier i nadal ubijać, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do małej tortownicy około 20cm średnicy. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Krem czekoladowy: Śmietanę zagotować z czekoladą i kakao, dokładnie wystudzić, kiedy śmietana jest bardzo zimna ubić ją razem ze śnieżką. Upieczone ciasto po wystudzeniu przekroić na trzy krążki i nasączyć kawą, następnie przełożyć krem na kremie ułożyć warstwę z pokruszonej chałwy. Wierzch ciasta posmarować cienka warstwą kremu, a na bokach zrobić wzór przedstawiający plecionkę koszyka. Z zabarwionej masy cukrowej uformować kwiatki i liście które ozdobnie ułożyć na wierzchu ciasta. Można też kupić gotowe dekoracje.
Czekoladowy koszyk róż
Ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć kawą
Czekoladowy koszyk róż
Ciasto przełożyc kremam i posypać rozkruszoną chałwą
Czekoladowy koszyk róż
Etap 3
Czekoladowy koszyk róż
Etap 4