SUPERPRZEPIS

Czekoladowy pociąg jako alternatywy tort

  • 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Czekoladowy pociąg jako alternatywy tort Więcej zdjęć (5)

Czekoladowa ciuchcia idealnie zastępuje tort dla maluchów.

Składniki:

Czekoladowy pociąg jako alternatywy tort

 

  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 jajka
  • miękkie masło lub margaryna (cała)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki czekolady w proszku
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • opakowanie gotowego lukru lub kremu czekoladowego (do posklejania elementów ciuchci)

Sposób przygotowania:

Czekoladowy pociąg jako alternatywy tort
Do miski wsypujemy mąkę, miękkie masło (można je ogrzać w garnku na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia), dodajemy jajka, miód, kakao i czekoladę w proszku, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto (powinno być mokre) i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasy rozwałkowujemy je na stolnicy na ok pół centymetra grubości (zamiast podsypywać ciasto mąką, rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia-dzięki temu nie klei się do wałka i nie rwie się). następnie wykrawamy poszczególne elementy pociągu i wagonika (zainteresowanym osobą mogę wysłać na maila przygotowany szablon pociągu, chociaż składa się on praktycznie z samych prostokątów). Kółka wagonika wycinamy przy pomocy kieliszka, zaś duże koła lokomotywy od szklanki. Daszek pociągu formujemy kładąc ciasto na owiniętą papierem do pieczenia szklankę i piekąc tak ułożony (szklanka nie pęka w piekarniku). Gotowe elementy układamy na blasze i pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wszystkich części i wystudzeniu ich sklejamy wszystkie elementy za pomocą lukru lub kremu czekoladowego tworząc pociąg i wagonik (ja polecam lukier, ponieważ po zastygnięciu jest trwalszy). Kiedy całość nam zastygnie przygotowujemy czekoladę do pokrycia pociągu: w misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę-ważne, żeby nie dodawać do niej wody, ani margaryny, wtedy po wystygnięciu będzie pięknie się świeciła. Rozpuszczoną czekoladą za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy cały pociąg i odstawiamy do zaschnięcia. Do wagonika możemy wrzucić ulubione słodycze naszych dzieciaków-spałaszują je jako pierwsze, a następnie dobiorą się do pociągu). Kółka lokomotywy możemy dodatkowo ozdobić lukrem.
Czekoladowy pociąg jako alternatywy tort
Wystudzone elementy lokomotywy sklejamy za pomocą lukru lub czekolady.
Czekoladowy pociąg jako alternatywy tort
Ważne, żeby nie przyklejać lokomotywy do deski, dzięki temu będzie można przenieść ją na osdobną paterę.
Czekoladowy pociąg jako alternatywy tort
Gotowy pociąg smarujemy rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Czekoladowy pociąg jako alternatywy tort
Wagonik napełniamy ulubionymi słodyczami maszych maluchów.