iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowy sernik

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Doskonały czekoladowy sernik - pierwszy raz w życiu wyszła mi tak dobra beza na cieście, więc ciasto było pyszne.

Czekoladowy sernik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowy sernik

 

  • Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • Beza:
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik
Margarynę i smalec posiekać razem z cukrem, dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajko z żółtkami i szybko zagnieść kruche ciasto. Przygotowane ciasto schłodzić. Masa serowa: Ser skręcić przez maszynkę ( najlepiej dwa razy) w dużej misce utrzeć skręcony ser z cukrem w trakcie ucierania dodawać do sera żółtka, jajka, mleko oraz olej na koniec dodać budynie. Masa serowa jest płynna, ale tak ma być.



Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i na dnie ułożyć schłodzone ciasto na ciasto wylać ser i wstawić blaszkę do nagrzanego do 180st piekarnika, piec 60 min. W trakcie pieczenia ciasta ubić białka z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy.



Ubite białka rozsmarować na upieczonym cieście i jeszcze raz wstawić do piekarnika z temp. 170st, piec 20 min ( z termoobiegiem) po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Czekoladowy sernik
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno blaszki
Czekoladowy sernik
Masa serowa po utarciu jest bardzo płynna
Czekoladowy sernik
Na upieczone ciasto rozsmarować bezę z białek