Sposób przygotowania:
Czekoladowy sernik rosa
CIASTO : w misce umieścić wszystkie składniki na ciasto ale margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mikserem wymieszać składniki, zagnieść ciasto i schładzać zawinięte w folię przez minimum 30 minut. Potem formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem blaszkę. Piec ciasto przez 15 minut w 180 stopniach.
MASA SEROWA : Margarynę stopić i przestudzić.Jajka ubić z cukrem, dodać serek a potem mleko cały czas mieszając. Potem dodać budynie a na koniec wlać margarynę. Wymieszać masę i wylać ją na podpieczony spód. piec w 180 stopniach przez 50 minut.
PIANKA : Białka ubić z cukrem na sztywno i wyłożyć pianę na podpieczoną masę serową Delikatnie rozprowadzić ją i za pomocą szpatułki z ząbkami zrobić wzorek. Wstawić ponownie blaszkę do piekarnika ale już z temperaturą 150 stopni i piec 25 minut ( ja piekłam dłużej i niestety rosa się nie wytworzyła bo pianka z wierzchu była za chrupiąca ). Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach a potem wstawić do lodówki.( Inspiracją był przepis na sernik rosa z książki " Słodki świat Kasi " )
MASA SEROWA : Margarynę stopić i przestudzić.Jajka ubić z cukrem, dodać serek a potem mleko cały czas mieszając. Potem dodać budynie a na koniec wlać margarynę. Wymieszać masę i wylać ją na podpieczony spód. piec w 180 stopniach przez 50 minut.
PIANKA : Białka ubić z cukrem na sztywno i wyłożyć pianę na podpieczoną masę serową Delikatnie rozprowadzić ją i za pomocą szpatułki z ząbkami zrobić wzorek. Wstawić ponownie blaszkę do piekarnika ale już z temperaturą 150 stopni i piec 25 minut ( ja piekłam dłużej i niestety rosa się nie wytworzyła bo pianka z wierzchu była za chrupiąca ). Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach a potem wstawić do lodówki.( Inspiracją był przepis na sernik rosa z książki " Słodki świat Kasi " )