Sposób przygotowania:
Dyniowo-czekoladowy sernik
SPÓD: Do miski przekładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem. Białka oddzielamy od żółtek. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Miksujemy całość. Gdy masa jest puszysta i jednolita dodajemy pure z dyni . W dalszym ciągu masę ucieramy, dodając budyń, mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Ubitą dodajemy do masy serowej. Gotowy dyniowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C. Po upieczeniu sernik dokładnie studzimy. Na zimny sernik wylewamy czekoladową śmietankę, którą dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Przed wylaniem śmietanki polecam zdjąć (ściąć) zrumienioną skórkę, która jest na wierzchu sernika. Wówczas ciasto będzie lepiej wyglądać po rozkrojeniu.Czekoladowa śmietanka: Kakao zaparzamy przegotowaną wodą. Wlewamy jej tyle by kakao przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy rozpuszczone kakao, cukier puder do smaku. Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wykładamy na upieczony i przestudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.