Sposób przygotowania:
Czekoladowy sernik z wiśniami
SPÓD: ciasteczka rozkruszyć na drobny pyłek, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Dodać kakao, wymieszać i połączyć z miękkim masłem. Wylepić formę 25cm i wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg bardzo dobrze zmielony lub gotowy z wiaderka zmiksować z cukrem, śmietanką i dodawać po kolei wszystkie składniki oprócz czekolady. Nie ubijać długo, tylko do połączenia się wszystkiego. Masę serową podzielić na pół. Intensywnie miksując wlewać powoli wystudzoną, ale płynną czekoladę. Do jednej połowy białą czekoladę, a do drugiej gorzką. Wyjąć spód z ciasteczek z lodówki, wylać połowę ciemnej masy. Wygładzić, najlepiej potrząsając całą formą. Białą masę serową wykładać ostrożnie łyżką w małych ilościach, żeby nie zatopiła się w ciemnej. Wyłożyć wiśnie, które dobrze odsączyć. Lekko wcisnąć w masę. Wylać drugą połowę ciemnej masy, również ostrożnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 *C i piec przez 1 godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. POLEWA: Cukier puder przesiać z kakao do rondelka. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać masło i na najmniejszym ogniu rozpuścić. Dodać połamaną czekoladę. Kiedy się rozpuści, przestudzić i udekorować wystudzony sernik. Smacznego!
misia14
edytaha
Mniam1
No właśnie wzięło mnie na koronki. Na szydełku nie umiem robić, to chociaż na serniku zrobiłam serwetkę :)
marietta