Sposób przygotowania:
Czekoladowy tort z miętową nutą
Białka oddzielone od żółtek ubić na sztywną pianę i cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać te mieszankę do masy jajecznej. Wszystko delikatnie połączyć. Masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej ale tylko z dnem margaryną i wysypaną bułką tartą. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gdy biszkopt się upiecze wyjąć go z formy i wystudzić. Jedną lub dwie łyżki roztopionej czekolady zostawić do dekoracji. Po wystygnięciu przekroić na trzy placki. Zimną śmietanę chwilę ubijać, następnie dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i schłodzić. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę i wymieszać masę. Miętę zaparzyć wrzątkiem, posłodzić i nasączyć nią krążki biszkopta. Na pierwszy krążek nałożyć część masy, rozsmarować ją i nałożyć drugi placek. Następnie wyłożyć kolejną porcję masy i zakryć trzecim plackiem. Tak przygotowane cisto posmarować po bokach i górę masą. Resztę śmietany włożyć do dekoratora do ciast i udekorować tort koliście, Do boku tortu przyłożyć grzebień do dekoracji i obracając tort zrobić wzorki. Na środku tortu posypać płatki migdałowe. Następnie polać je dekoracyjnie odłożoną czekoladą. Na koniec koliście ułożyć kostki kandyzowanego ananasa. Gotowy tort wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny