Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Czereśniowa truskawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodka czereśnia spotyka modną truskawkę - co (smacznego) może z tego wyniknąć?

Czereśniowa truskawka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czereśniowa truskawka

 

  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • płatki śniadaniowe cornflakes
  • łyżka (kopiasta) mleka w proszku
  • pół szklanki mleka 1,5%
  • garść drylowanych czereśni
  • garść truskawek + kilka do dekoracji
  • cukier
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • galaretka wiśniowa
  • cukier
  • żelatyna

Sposób przygotowania:

Czereśniowa truskawka
Do połowy szklanki nalewamy wrzątek, wsypujemy do niego połowę zawartości saszetki na galaretkę wiśniową. Mieszamy i odlewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do ostygnięcia, a później do lodówki - do stężenia. Zagrzewamy mleko, dodajemy do niego kakao, mieszamy energicznie, dodajemy garść płatków cornflakes, mleko w proszku. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy tak aby aby powstała masa była gęsta, brązowa.



Do szklanki dajemy około 3-4 łyżek wrzątku, wsypujemy 3-4 łyżeczki żelatyny. Energicznie mieszamy, aż większość rozpuści się. Dodajemy do kakaowe masy, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy. Do ręki bierzemy garść cornflakesów, zgniatamy lekko w garści i posypujemy po wierzchu. Robimy następną masę. Garść pozbawionych wcześniej skórki i pestek czereśni miksujemy z garścią truskawek, 5-6 łyżkami cukru oraz 250g półtłustego twarogu.



Tak jak poprzednio przygotowujemy żelatynę i dodajemy do masy. Miksujemy. Ze stężonej wiśniowej galaretki wycinamy kwadratowe, niewielkie kostki (możemy też dodatkowo wyciąć, np. serduszko, które znajdzie się potem na wierzchu tortu). Dodajemy je do tej masy, mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy. Ostatnia masa: do wysokiego naczynia odmierzamy 3 łyżki śmietany, dodajemy 3-4 łyżeczki kopiaste cukru, ubijamy. Jeszcze raz, tak samo, przygotowujemy żelatynę i dodajemy ją do masy. Mieszamy, przekładamy do tortownicy rozsmarowując delikatnie po wierzchu.



Kilka pozostawionych do dekoracji truskawek kroimy na pół i układamy dookoła. Jeżeli przygotowaliśmy wcześniej galaretkowe serduszko to układamy je na wierzchu. Wstawiamy ciasto do lodówki, do stężenia. Smacznego!
Czereśniowa truskawka
Spodnia masa będzie miała gorzki smak - zrównoważy on bardzo słodki wierzch.
Czereśniowa truskawka
Płatki śniadaniowe lekko rozmiękną i stworzą, oprócz glaretki, kolejny dodatek - niespodziankę.
Czereśniowa truskawka
Drugą, różową warstwę również pokrywami płatkami śniadaniowymi.
Czereśniowa truskawka
3 łyżki śmietany starczą na cieniutką, elegancką, białą warstwę.