Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Czerwona fasola ,, na już ,,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doba podobno ma 24 godziny a tydzień 7 dni . Tylko czemu u licha ja ostatnio nie mogę tego ogarnąć .

Czerwona fasola ,, na już ,, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona fasola ,, na już ,,

 

  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 duże cebule
  • 1 średnia lub 2 małe kiełbasy cienkie typu śląska
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki )
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 pełna łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • cukier brązowy do smaku
  • 3 pełne czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Czerwona fasola ,, na już ,,
Odcedzić fasolę i przepłukać zimną wodą z barwiącej zalewy. Cebulę obrać i drobno pokroić . Usmażyć na złoto na oleju dodając na patelnie w trakcie smażenia rozmaryn i bazylię . Kiełbasę pokroić w pół plasterki. Wrzucić do garnka cebulę, odcedzoną fasolę , kiełbasę. Zalać bulionem . Dodać szczyptę pieprzu . Dusić ok. 15 minut. Dodać koncentrat, mieloną paprykę, suszone oregano , Zagotować . Na suchej patelni zrobić brązową zasmażkę z mąki i dodać ją do garnka z fasolą . Wymieszać i doprawić do smaku cukrem i jeśli trzeba solą i pieprzem.
Czerwona fasola ,, na już ,,
Odcedzić z zalewy i wypłukać w zimnej wodzie
Czerwona fasola ,, na już ,,
Drobno pokrojoną cebulę usmazyc na złoto razem z ziołami
Czerwona fasola ,, na już ,,
Wszystkie składniki włożyc do garnka - zalać wywarem i dusić 15 minut
Czerwona fasola ,, na już ,,
Doprawic koncentratem- papryką- przyprawami- zagęścić zasmażką