Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Czerwona golonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taka trochę udawana wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym .

Czerwona golonka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona golonka

 

  • 2 małe golonki ( takie po ok. 35 dag -0,5 kg )
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • gałązka lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki sosu chili ( Tao-Tao lub przyprawy chili)
  • ocet ryżowy do smaku ( lub winny jabłkowy)
  • pieprz mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Czerwona golonka
Oczyścić i umyć golonki. Obrać warzywa. Na suchej patelni obrumienić cebulę i marchewki. Ułożyć w szybkowarze mięso, warzywa , zioła , listki laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę . Osolić . Zamknąć szybkowar i gotować 45 minut od uszczelnienia. Wyjąć golonki po otworzeniu szybkowaru .Wyluzować kości póki golonki są gorące ( nie wyrzucać - przydadzą sie do dekoracyjnego podania). W garnku o grubym dnie zrobić karmel z cukru. Rozprowadzić 3/4 szklanki wywaru z gotowania golonek mieszając drewniana łyżką . Dodać ketchup , sos chili , łyżkę octu ryżowego , pieprz ( ok. płaskiej łyżeczki). Zagotować .Doprawić sos do smaku pieprzem , octem , sosem chili ( lub przyprawą chili ) . Ma być pikantny - słodko-kwaśny. Do sosu włożyć rozłożone na płasko golonki i chwilę dusić przewracając tak by sie dobrze sosem oblepiły i przeszły jego smakiem. Jeśli chcemy podać dekoracyjnie to wyjmujemy mięso - na talerzu na którym będziemy podawać układamy kość polaną sosem , a wkoło niej formujemy mięso tak by wyglądało tak jak by było przyczepione do kości. Całość posypać drobno pokrojoną dymką . * oczywiście to samo można zrobić w normalnym garnku- po prostu gotować golonki odpowiednio długo w większej ilości wody aż mięso będzie odchodzić od kości ( ok. 2 godzin )
Czerwona golonka
Ułozyć umyte mieso i oczyszczone warzywa + przyprawy w garnku- zalać wodą
Czerwona golonka
Ugotowanę golonki wyjąć z wywaru w którym sie gotowały
Czerwona golonka
Wyluzować kości z golonek na gorąco ale ich nie wyrzucać
Czerwona golonka
Przygotować sos na bazie karmelu - ketchupu- wywaru z gotowania i przypraw