Sposób przygotowania:
Czerwona golonka
Oczyścić i umyć golonki. Obrać warzywa. Na suchej patelni obrumienić cebulę i marchewki. Ułożyć w szybkowarze mięso, warzywa , zioła , listki laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę . Osolić . Zamknąć szybkowar i gotować 45 minut od uszczelnienia. Wyjąć golonki po otworzeniu szybkowaru .Wyluzować kości póki golonki są gorące ( nie wyrzucać - przydadzą sie do dekoracyjnego podania). W garnku o grubym dnie zrobić karmel z cukru. Rozprowadzić 3/4 szklanki wywaru z gotowania golonek mieszając drewniana łyżką . Dodać ketchup , sos chili , łyżkę octu ryżowego , pieprz ( ok. płaskiej łyżeczki). Zagotować .Doprawić sos do smaku pieprzem , octem , sosem chili ( lub przyprawą chili ) . Ma być pikantny - słodko-kwaśny. Do sosu włożyć rozłożone na płasko golonki i chwilę dusić przewracając tak by sie dobrze sosem oblepiły i przeszły jego smakiem. Jeśli chcemy podać dekoracyjnie to wyjmujemy mięso - na talerzu na którym będziemy podawać układamy kość polaną sosem , a wkoło niej formujemy mięso tak by wyglądało tak jak by było przyczepione do kości. Całość posypać drobno pokrojoną dymką . * oczywiście to samo można zrobić w normalnym garnku- po prostu gotować golonki odpowiednio długo w większej ilości wody aż mięso będzie odchodzić od kości ( ok. 2 godzin )