Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Czerwona kapusta na winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniały dodatek do pieczonych mięs .

Czerwona kapusta na winie

Składniki:

Czerwona kapusta na winie

 

  • 1070g kapusty czerwonej
  • 140g świeżej słoniny
  • 1 spora cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/4 selera(ok.100 g)
  • 1/2 jabłka
  • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 goździki
  • cukier
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta na winie
Kapustę po usunięciu głąba i zgrubiałych części poszatkować.Słoninkę drobno pokroić i wytopić w garnku.Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i lekko zeszklić.Dołożyć starte na grubych oczkach:marchewki,pietruszkę,seler i jabłko.Chwilę wszystko podsmażyć.Włożyć kapustę,zalać czerwonym winem,lekko doprawić solą,pieprzem,cukrem,dorzucić goździki i dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu(w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody)około 45 min.Pod koniec doprawić do smaku,o ile jest taka konieczność.Jest doskonała,jako dodatek do mięs w sosie i klusek śląskich.