Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2826]

Czerwona kapusta w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taką kapustę podawać do drobiu

Czerwona kapusta w winie

Składniki:

Czerwona kapusta w winie

 

  • 1 szt kapusta czerwona,
  • 10 dag śliwki suszone,
  • 1/2 szkl wino czerwone wytrawne,
  • 2 szt jabłka,
  • 1 łyzka mąka,
  • 2 szt marchew,
  • 2 łyzki oliwa,
  • do smaku ocet winny,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta w winie
Marchew i jabłka obrać. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, dodać jabłka i marchewki utarte na tarce o dużych otworach. Wlać wino, 2 łyżki octu, oliwę, oprószyć solą, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać pokrojone śliwki, mąkę wymieszaną w małej ilości wody, zagotować. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i w razie potrzeby octem.