Sposób przygotowania:
Czerwona kapusta z jabłkami
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, następnie umyć i poszatkować. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki.
Roztopić w garnku smalec, włożyć jabłka, chwilę poddusić. Włożyć kapustę, obrana i naszpikowaną goździkami cebulę, wlać wino i wodę. Cukier rozpuścić na patelni i zrumienić (skarmelizować). Dodać octu i chwilę pogotować. Dodać do kapusty. Dusić pod przykryciem ok. 45 min. Pod koniec duszenia dodać borówki. Wymieszać.
Podawać do pieczeni wieprzowej, pieczonej kaczki lub gęsi albo dziczyzny.
Czas wykonania: 1 godz. 10 min.
Roztopić w garnku smalec, włożyć jabłka, chwilę poddusić. Włożyć kapustę, obrana i naszpikowaną goździkami cebulę, wlać wino i wodę. Cukier rozpuścić na patelni i zrumienić (skarmelizować). Dodać octu i chwilę pogotować. Dodać do kapusty. Dusić pod przykryciem ok. 45 min. Pod koniec duszenia dodać borówki. Wymieszać.
Podawać do pieczeni wieprzowej, pieczonej kaczki lub gęsi albo dziczyzny.
Czas wykonania: 1 godz. 10 min.