kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Czerwona kapusta z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta czerwona z jabłkiem i smażoną cebulką to pyszny dodatek do drugiego dania. Polecam na obiad.

Czerwona kapusta z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona kapusta z jabłkiem

 

  • 40 dag czerwonej kapusty
  • 2 szkl wody
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • gorąca woda do sparzenia kapusty

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta z jabłkiem
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Czerwoną kapustę czyścimy i kroimy na drobno, wkładamy do miski i wlewamy gorącą wodę, mieszamy i przekładamy na cedzak. Wkładamy do gotującej się wody.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju i dokładamy do garnka z kapustą. Gotujemy razem przez około 30 minut. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.

Dokładamy do kapusty pod koniec gotowania. Doprawiamy do smaku i wlewamy ocet,

wsypujemy mąkę i zagotowujemy.
Czerwona kapusta z jabłkiem
Oczyszczoną czerwoną kapustę kroimy na drobno.
Czerwona kapusta z jabłkiem
Do gorącej wody wkładamy pokrojoną kapustę.
Czerwona kapusta z jabłkiem
Obraną cebulę kroimy w kosteczkę, jabłko ścieramy na tarce.
Czerwona kapusta z jabłkiem
Pokrojoną w kosteczkę cebulę przesmażoną na oleju.