Sposób przygotowania:
Czerwone curry z kurczakiem
filety z kurczaka opłukałam i osuszyłam dokładnie. Oprószyłam solą i pieprzem pomarańczowym, przełożyłam do pojemnika, skropiłam sokiem z pomarańczy i odstawiłam, przykrywając, do lodówki na min. 1 godzinę. Po otworzeniu słoika gotowego sosu curry spróbowałam go i stwierdziłam, że nie jest zbyt ostry więc wzięłam kawałek chili, posiekałam ją drobno razem z szalotką, podsmażyłam chwilę na głębszej patelni z olejem. Wlałam sos czerwony curry a gdy się zagotowała dołożyłam filety razem z marynatą oraz kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Dusiłam aż kalafior zmiękł czyli jakieś 10-15 minut na małym ogniu. Podczas duszenia kilka razy przewróciłam mięso żeby filety równo się ugotowały w sosie. Ponieważ czegoś mi brakowało w smaku dodałam jeszcze do sosu troszkę sosu rybnego i sweet chili, odrobinę dosoliłam. Podałam z ryżem krojąc filety na ukośne grube plastry.
marietta
msewka
Pyza
Ewa, sos rybny znajdziesz bez problemu na półkach z żywnością azjatycką, sos curry czerwony też - z pieprzem będzie problem bo dostałam go od koleżanki z Niemiec
msewka
Poszukam sosu a czym proponujesz zastąpić pieprz pomarańczowy?
Pyza
Dodaj tak jak ja sok pomarańczowy a zaostrz papryką w proszku