Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Czerwony krem z papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja wariacja na temat zupy paprykowej

Czerwony krem z papryki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwony krem z papryki

 

Sposób przygotowania:

Czerwony krem z papryki
Papryki myjemy, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni do chwili aż skórka zacznie ciemnieć. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka, który szczelnie zakręcamy. Po upływie 5 minut możemy bez problemy obrać paprykę ze skóry. Obraną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, zagotowujemy, po czym dodajemy przesmażoną paprykę z cebulą i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy odrobiną jarzynki i dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili. Nalewamy na talerze. Dekorujemy "piorunami" ze śmietany (szprycą do dekorowania ciast malujemy linie z gęstej śmietany, które "łamiemy" wykałaczką) , groszkiem ptysiowym i przesmażonymi na rozgrzanej patelni pestkami dyni.
Czerwony krem z papryki
Smażymy obraną i pokrojoną paprykę wraz z czerwoną cebulą
Czerwony krem z papryki
Przesmażone warzywa dodajemy do wywaru z ziemniakiem
Czerwony krem z papryki
Miksujemy dokładnie wszystkie warzywa i dopiero wtedy doprawiamy je do smaku pieprzem i chili
Czerwony krem z papryki
Zupa w połowie dekorowania- z groszkiem ptysiowym w centrum miseczki i "piorunami" ze śmietany