Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Czerwony ryż sombrero (Meksyk)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czerwony ryż: Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować na papkę...

Czerwony ryż sombrero (Meksyk)

Składniki:

Czerwony ryż sombrero (Meksyk)

 

  • 1,5 szkl ryżu
  • 1/4 szkl oliwy
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 szkl świeżego lub mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łodyga selera naciowego

Sposób przygotowania:

Czerwony ryż sombrero (Meksyk)

Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować na papkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę i seler naciowy obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. W rondelku rozgrzać oliwę, wsypać ryż i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i cebulę. Po kilku minutach dodać pokrojone warzywa i groszek, zalać bulionem. Czerwony ryż dusić ok 20 min.


Tagi:

meksyk ryż