kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Czosnkowa pomidorowa z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa jest pikantna, podkręca więc metabolizm i znakomicie rozgrzewa. W sam raz na zimowy wieczór we dwoje.

Czosnkowa pomidorowa z pęczakiem

Składniki:

Czosnkowa pomidorowa z pęczakiem

 

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, pieprz cayenne

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowa pomidorowa z pęczakiem
W rondelku prażymy kaszę i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy, mieszając, aż cała woda wyparuje. Ugotowaną kaszę trzymamy w cieple. W garnku nastawiamy 1 litr osolonej wody do której wrzucamy warzywa. Gotujemy, aż marchewka i pietruszka zrobią się miękkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy na niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do bulionu warzywnego dorzucamy pomidory i podpieczony czosnek, i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie ściągamy z ognia doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i czosnkiem w proszku, a następnie miksujemy. Porcję ugotowanej kaszy przenosimy do miseczki i zalewamy zupą.