Sposób przygotowania:
Czosnkowa szyneczka
W garnku zagotować 1 szklankę wody, dodać do niej drobno posiekane ząbki czosnku, pierz w ziarnach i młotkowany, liście laurowe, lubczyk oraz rozgniecione ziarna jałowca, całość gotować kilka minut do gorącej zalewy dodać cukier puder i sól peklową dokładnie wymieszać i przestudzić. Mięso umyć i osuszyć, następnie dosyć gęsto nakłuć czubkiem ostrego noża, ułożyć ciasno w misce i zalać zalewą, odstawić na minimum 48 godzin. Do szynkowara włożyć odpowiedni woreczek i napełnić zamarynowanym mięsem do woreczka wlać pozostałą marynatę, zakręcić ciasno woreczek i szczelnie zamknąć szynkowar który umieścić w wysokim garnku z gotującą się wodą i gotować 2,5 godziny od momentu zagotowania, ale woda ma się nie gotować. Po tym czasie szybko schłodzić i wstawić szynkowar na kolejne 12 godzin i wyjąć z szynkowara dopiero po dokładnym schłodzeniu.
reanja