iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czosnkowa szyneczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wędlina bardzo czasochłonna choć warta czasu poświęconego na jej wykonanie ma delikatny czosnkowy aromat i rozpływa się w ustach.

Czosnkowa szyneczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czosnkowa szyneczka

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowa szyneczka
W garnku zagotować 1 szklankę wody, dodać do niej drobno posiekane ząbki czosnku, pierz w ziarnach i młotkowany, liście laurowe, lubczyk oraz rozgniecione ziarna jałowca, całość gotować kilka minut do gorącej zalewy dodać cukier puder i sól peklową dokładnie wymieszać i przestudzić. Mięso umyć i osuszyć, następnie dosyć gęsto nakłuć czubkiem ostrego noża, ułożyć ciasno w misce i zalać zalewą, odstawić na minimum 48 godzin. Do szynkowara włożyć odpowiedni woreczek i napełnić zamarynowanym mięsem do woreczka wlać pozostałą marynatę, zakręcić ciasno woreczek i szczelnie zamknąć szynkowar który umieścić w wysokim garnku z gotującą się wodą i gotować 2,5 godziny od momentu zagotowania, ale woda ma się nie gotować. Po tym czasie szybko schłodzić i wstawić szynkowar na kolejne 12 godzin i wyjąć z szynkowara dopiero po dokładnym schłodzeniu.
Czosnkowa szyneczka
Przygotowane mięso nakłuć w kilku miejscach.
Czosnkowa szyneczka
W garnku przygotować zalewę i wystudzić.
Czosnkowa szyneczka
Mieso ułożyć ciasno w misce i zalać zalewą.

Tagi:

mięso