Sposób przygotowania:
Szyneczka drobiowa z szynkowaru
Piersi kroimy w kostkę ok 2 cm. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy ręcznie ok 20 min, aż mięso będzie się mocno kleiło do ręki. Odstawiamy do lodówki na ok 24-30 h. Po tym czasie dodajemy do wody żelatynę i czekamy ok 20 min, aż napęcznieje porządnie, wówczas dodajemy cukier puder, mieszamy i dodajemy do mięsa. Całość znów wyrabiamy ręką ok 10 min. Do szynkowara wkładamy woreczek i partiami wkładamy mięso, porządnie uciskając, żeby nie było wolnych przestrzeni i aby nie było powietrza między partiami mięsa. Tak zapakowany mięsem woreczek szczelnie zamykamy i dociskamy sprężyną szynkowaru. Szynkowar wkładamy do lodówki na ok 4 godzinki, żeby mięsko się dobrze ułożyło i przeszło jak należy smakami. Do garnka wstawiamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Całość podgrzewamy do temp 80*C. W tej temperaturze parzymy ok 1,5 h. Wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody az się schłodzi. Kiedy jest zimny wstawiamy do lodówki na noc. Rano cieszymy się szyneczką z kurczaka z kawałkami mięsa. PYCHOTKA!
msewka
Editha
Cieszę się bardzo, szynkowar warto kupić. ;)
edytaha
Editha
Dzięki ;).
Nie pożałujesz, szyneczka pyszna;)
cris
Editha
Uważam, że szyneczka jest wystarczająco doprawiona, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją troszkę podrasować ( np majerankiem )
;)