wiola333

wiola333

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

swojska szyneczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszna swojska szynka, najlepsza

swojska szyneczka

Składniki:

swojska szyneczka

 

  • 5 kg mięsa od szynki,
  • 0,5 kg soli,
  • 2 gramy saletry spożywczej,
  • główka czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • 6 liści laurowych,
  • 4 ziela angielskie,
  • pieprz w ziarenkach 0,5 łyżeczki,
  • nasiona kolendry 0,5 łyżeczki
  • 2 łyżki sosu sojowego Tao Tao

Sposób przygotowania:

swojska szyneczka
Z mięsa wykroić 5 szyneczek, opłukać i odsączyć z wody, sól , cukier i saletrę wymieszać razem , tą mieszanką natrzeć uformowane szyneczki, dać do garnka opsypać pozostałą solą, pozostawić pod przykryciem na noc , aby puściła sok. Zagotować 6 litrów wody , dodać do niej liście laurowe , ziele angielskie, pieprz i kolendrę, chwilę gotować , odstawić do wystygnięcia (marynata ma być całkiem zimna). Czosnek rozdrobnić wsypać do mięsa i zalać marynatą , nakryć i to ma stać około tygodnia w tym że po trzech dniach trzeba zminenić marynatę starą wylać i mięso przewrucić na drugą stronę i ponownie zalać świeża marynatą. Po tygodniu wyjąć mięso z marynaty , opłukać wodą , położyć aby obciekła z wody, następnie założyć na każdą szyneczkę siatkę i najlepiej skrępować jeszcze mięso sznurkiem. Zawiesić na uchwytach z drutu, wcześniej przygotować wędzarnie , należy wędzić aż szynki złapią rumiany kolor, najlepsze drzewo do wędzenia to grab i bruk. Po uwędzeniu szynki muszą wystygnąć . Gotować je w osolonej wodzie z dodatkiem sosu sojowego, na bardzo wolnym ogniu do miękkości, po ugotowaniu zostawić szynkę w wodzie do wystygnięcia, aby nie była sucha.