Sposób przygotowania:
Gulasz z karkówki z żurawiną i jabłkiem
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o wielkości ok 2 cm. Posypać solą i pieprzem ziołowym, po czym wymieszać z trzema łyżkami mąki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso z każdej strony, w razie potrzeby dodać więcej tłuszczu. Mięso przełożyć do rondla i zalać litrem wody, dodać kostki rosołowe, paprykę mieloną, trochę soli i pieprzu. Na tłuszczu,na którym smażyliśmy mięso, szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, po czym dodajemy ją do mięsa z bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy wino, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone drobno jabłka oraz żurawinę. Dodajemy liść laurowy i dusimy przez następne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmujemy rondel z ognia i sos mieszamy ze śmietaną oraz rozdrobnionym czosnkiem. Przyprawiamy kolendrą mieloną oraz innymi przyprawami do smaku. Zagotowujemy. Gulasz podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem.