Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Daktylowiec z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Daktylowiec z orzechami- nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!

Daktylowiec z orzechami

Składniki:

Daktylowiec z orzechami

Ciasto

  • 250g suszonych daktyli bez pestek,
  • 300ml wody,
  • 70g masła,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 jajka,
  • 200g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 150g grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 350g mąki,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • szczypta soli.

Polewa

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • kolorowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Daktylowiec z orzechami

Moczenie daktyli

Daktylowiec z orzechami
Daktyle, masło i sodę zalewam wrzącą wodą.

Suszone daktyle przekładam do głębokiego naczynia. Dodaję pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotowuję. Gorącą wodą zalewam daktyle. Mieszam, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do przestudzenia.

Ubijanie jajek z cukrem

Daktylowiec z orzechami
Jajka oraz cukry ubijam mikserem do białości.

Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijam na puszystą masę.

Dodawanie daktyli i pozostałych składników do ciasta

Daktylowiec z orzechami
Do ciasta dodaję daktyle oraz pozostałe składniki ciasta. Mieszam.

Stopniowo dodaję przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodaję mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie mieszam ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły.

Pieczenie

Daktylowiec z orzechami
Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę i piekę.

Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.

Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami.