Sposób przygotowania:
Danie Chińskie z ryżem wg Elfi
Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam papryką i solą i podsmażam na oleju. Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do mięsa - mieszam. Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki. Marchew obieram i również kroję w małe, cienkie paseczki, Pora myję i kroję w cienkie piórka lub talarki. Kiełki opłukuję pod wodą. Cebulę obieram i kroję w piórka. Paprykę również myję i kroję w małe kosteczki lub paseczki. Fajnie sprawdza się do tego robot kuchenny który posieka nam wszystko na równe paseczki. Wszystkie warzywa dodaję do mięsa na patelnie i mieszam. Przyprawiam jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Śmietanę mieszam z połową szklanki wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a mięso się zarumieni dolewam na patelnie. Gdy sos jest za gęsty możemy rozcieńczyć go maślanką. Mieszam. Całość podaje na ryżu.