Sposób przygotowania:
Danie wegetariańskie z ryżem i soją
Gotujemy garnuszek wody z dodatkiem kucharka, sosu sojowego, ziół i soli (nie-wegetarianie mogą wrzucic do wody kostkę rosołową, wyśmienicie smakuje). Gdy woda się zgotuje zmniejszami ogień tak aby nie zawrzała ponownie, ale utrzymała wysoką temperature, wrzucamy do niej kotlety sojowe i moczymy je tyle ile sugeruje producent (ok.4min).
W między czasie możemy przygotować sos. Do osobnego garnuszka wlewamy wode, koncentrat, ketchup, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i kładziemy na małym ogniu żeby się powoli zagotowało. Możemy dodać kilka kropel sosu sojowego oraz ziół.
Gdy kotlety nasiąkną i rozmiękną wyciągamy je (nie wylewamy wody, w której moczyliśmy), moczymy w jajku i obtaczamy w bułce.
Do wody, w której moczyliśmy kotlety wkładamy ryż i lekko zwiększamy ogień pod gankiem. Ryż gotujemy do takiej konsystencji jaką lubimy (ja gotuje ok 18-20minut).
Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, dopóki się nie zarumienią. Dobrze jest je wielokrotnie obracać co kilka minut, żeby były dobre w środku a nie przypaliły się od zewnątrz.
Gdy ryż się ugotuje, wysypujemy go do miseczki, a potem przy pomocy łyżki przekładamy do większej filiżanki, ugniatamy go tam mocno, na filiżance kładziemy talerz (dnem do góry), na ktorym będziemy podawać danie i trzymając wszystko odwracamy tak żeby filiżanka leżała na talerzu, potem podobnie jak przy robieniu babki z piasku obstukujemy filiżankę łyżeczką lub palcami i podnosimy ja do góry. W ten sposób na talerzu powstanie nam ładna babka z ryżu. Obok kładziemy usmażone kotlety i całość polewamy doprawionym do smaku (solą i pieprzem) sosikiem, który do tej pory powinien się już zagotować. Wierzch ryżowej babki można pokrpić sosem sojowym.
Talerz można przyozdobić listkiem sałaty
Porcja dla dwóch osób.
Smacznego życzę! :)
W między czasie możemy przygotować sos. Do osobnego garnuszka wlewamy wode, koncentrat, ketchup, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i kładziemy na małym ogniu żeby się powoli zagotowało. Możemy dodać kilka kropel sosu sojowego oraz ziół.
Gdy kotlety nasiąkną i rozmiękną wyciągamy je (nie wylewamy wody, w której moczyliśmy), moczymy w jajku i obtaczamy w bułce.
Do wody, w której moczyliśmy kotlety wkładamy ryż i lekko zwiększamy ogień pod gankiem. Ryż gotujemy do takiej konsystencji jaką lubimy (ja gotuje ok 18-20minut).
Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, dopóki się nie zarumienią. Dobrze jest je wielokrotnie obracać co kilka minut, żeby były dobre w środku a nie przypaliły się od zewnątrz.
Gdy ryż się ugotuje, wysypujemy go do miseczki, a potem przy pomocy łyżki przekładamy do większej filiżanki, ugniatamy go tam mocno, na filiżance kładziemy talerz (dnem do góry), na ktorym będziemy podawać danie i trzymając wszystko odwracamy tak żeby filiżanka leżała na talerzu, potem podobnie jak przy robieniu babki z piasku obstukujemy filiżankę łyżeczką lub palcami i podnosimy ja do góry. W ten sposób na talerzu powstanie nam ładna babka z ryżu. Obok kładziemy usmażone kotlety i całość polewamy doprawionym do smaku (solą i pieprzem) sosikiem, który do tej pory powinien się już zagotować. Wierzch ryżowej babki można pokrpić sosem sojowym.
Talerz można przyozdobić listkiem sałaty
Porcja dla dwóch osób.
Smacznego życzę! :)
evita0007