mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Danie z porów wg mitofri

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i syte danie na każdą kieszeń.

Danie z porów wg mitofri

Składniki:

Danie z porów wg mitofri

 

  • 600 g świeżych porów
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała puszka zielonego groszku konserwowego
  • 3 cebule białe
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml wody
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Danie z porów wg mitofri
Na początku pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w drobne paseczki. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło. Następnie zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać ziemniaki i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie wrzucić pory i dalej dusić pod przykryciem przez 10 minut co jakiś czas podlewając wodą i białym winem. Z zalewy odsączyć groszek i dodać go do składników na patelni. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do lekko przestudzonego dania dodać śmietanę wymieszaną ze świeżo posiekaną bazylią.Smacznego.

Tagi:

pory