Sposób przygotowania:
Danie z ryżem i kurczakiem
Kurczaka przyprawiamy solą pieprzem i majerankiem, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kurczaka, po zrumienienu podlewamy go co jakiś czas wodą, smażąc do czasu aż nie będzie surowy w środku. Mięso ściągamy z patelni a tłuszczyk wypłukujemy małą ilością wody którą wlewamy do garnka w którym będziemy gotować całe danie. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka), na patelni od mięsa rozgrzewamy znów trochę tłuszczu i przesmażamy marchew z pietruszką, tak jak poprzednio przekładamy do garnka, przepłukujemy małą ilością wody którą wlewamy do garnka. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, i znów na tej samej patelni na małej ilości tłuszczyku, no i do garnka. Nogi od kurczaka obieramy, żeby zostało samo mięsko, większe kawałki rozdrabniamy "(ale bez przesady). Mięso wrzucamy do garnka, dodajemy ryż i 3 szklanki wody, kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe i troszkę pieprzu. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając, kiedy ryż spęcznieje trochę, ściągamy z ognia przykrywamy pokrywką, zawijamy garnek w ręcznik, a następnie w jakiś gruby koc lub wkładamy w pościele , żeby trzymała się temperatura. Po jakiejś godzince wyciągamy i mamy pyszne gorące danie. Uwielbiam puoł :)~SMACZNEGO~