lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Daniez ryżu i porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczny deser ryżowo- porzeczkowy.

Daniez ryżu i porzeczek

Składniki:

Daniez ryżu i porzeczek

 

  • 36 dag porzeczek czerwonych lub czarnych
  • 1/4 litra mleka
  • 12 dag ryżu
  • 1/2 budyniu śmietankowego
  • zapach waniliowy
  • 10dag cukru
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki likieru lub rumu
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Daniez ryżu i porzeczek
Mleko ugotować i dodać po chwili do niego sól i razem jeszcze gotować i wymieszać. Ryż wsypać do gotującego się mleka i gotować, aż do osiągnięcia miękkości ( czynność ta zajmie około 20 -30 minut czasu). Żółtka oraz cukier dobrze wymieszać, a następnie dodać do niego z 6 łyżek zimnego mleka i budyń. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W następnej kolejności wlać to do ryżu i zagotować razem. Jedną cytrynę dobrze sparzyć i strzeć z niej skórkę, a następnie dodać ją do ryżu i wlać likier lub rum. Białko ubić, a następnie dodać do niego umyte i oczyszczone porzeczki. Bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać i ostrożnie dodać do ryżu. Całość dać do formy posmarowanej margaryną i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni i piec przez około 40 minut.

Tagi:

ryż