mintaka

mintaka

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Daube Avignonnaise

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Duszona jagnięcina po awiońsku, sycące danie obiadowe pochodzące z Prowansji. Miękkie warzywa są doskonałym uzupełnieniem dla soczystego mięsa w sosie z dodatkiem białego wina. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Daube Avignonnaise Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Daube Avignonnaise

 

  • 500 gr łopatki jagnięcej w dwóch kawałkach
  • kilka plastrów boczku
  • pół litra białego wytrawnego wina
  • mrożona marchewka z groszkiem HORTEX
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • rozmaryn, sól, gałka muszkatałowa,
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Daube Avignonnaise
Mięso natrzeć solą, rozmarynem i czosnkiem, podlać winem oraz oliwą i zostawić w lodówce na całą noc. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej boczek i cebulkę. Gdy będą już gotowe, podsmażyć szybko mięso z każdej strony, aby zamknąć pory i aby jagnięcina pozostała soczysta. Następnie zmniejszyć ogień, włożyć na patelnię marynatę oraz pozostałe składniki i dusić pod przykryciem około 3 godzin. Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami.
Daube Avignonnaise
Soczysta jagnięcina w białym winie