niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Delikatne ciasto z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne ciasto biszkoptowe miękkie i pachnące kokosem zasmakuje dzieciom i dorosłym po sutym obiedzie i nie tylko.

Delikatne ciasto z kokosem

Składniki:

Delikatne ciasto z kokosem

 

  • 4 doże jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże łyżki wiórków kokosowych
  • kilka kropli olejku do ciast o zapachu kokosowym

Sposób przygotowania:

Delikatne ciasto z kokosem
Najpierw musimy przygotować kokos;Na suchą patelnię teflonową wysypujemy 4 duże łyżki kokosu i stawiamy patelnię na ogień cały czas mieszamy aby kokos się nie przypalił gdy będzie lekko brązowy to znak że już jest gotowy przesypujemy do miseczki i czekamy aż ostygnie.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodajemy cukier puder.Do ubitych białek dodajemy żółtka i wszystko mieszamy następnie wsypujemy mąki i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy na końcu dodajemy uprażone wiórki kokosowe i olejek kokosowy i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut kontrolując by ciasto się nie spiekło i za mocno nie wysuszyło sprawdzamy po 20 minutach patyczkiem i jeśli patyczek po wyciągnięciu z ciast jest suchy to znak że ciast jest gotowe wyjmujemy z piekarnika , a po 10 minutach z blaszki podajemy posypany cukrem pudrem.