Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Delikatne rybne kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne,delikatne i bardzo mięciutkie kotleciki,z delikatną nutką ziół.Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Delikatne rybne kotleciki

Składniki:

Delikatne rybne kotleciki

 

  • 1 kg filetów mintaja (mogą być mrożone )
  • 1 jajko
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • przyprawa do ryb
  • bułka tarta
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Delikatne rybne kotleciki
1.Filety oczyścić,umyć i dokładnie osuszyć (mrożone rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody ) . Następnie zmielić razem z odciśniętą bułką w maszynce. 2.Do zmielonej ryby wbić jajko i przyprawić do smaku solą ziołową ,pieprzem ziołowym i przyprawą do ryb,masę dokładnie wymieszać.Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać do niej trochę bułki tartej. 3.Z przygotowanej masy formować niewielkie okrągłe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. 4.Przygotowane kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości i zrumienienia przez około 15 -20 minut.Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Z przepisu wychodzi 8 sztuk.