mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Delikatne szaszłyki drobiowe z dipem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, chrupkie szaszłyki z dipem

Delikatne szaszłyki drobiowe z dipem

Składniki:

Delikatne szaszłyki drobiowe z dipem

 

  • 60dag filetów z indyka
  • 1czerwona papryka
  • 1żółta papryka
  • 3cebule
  • 2ząbki czosnku
  • 1/2pęczka mięty
  • 50dag jogurtu
  • 1łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1łyżka oliwy
  • 2łyżki przyprawy do potraw chińskich
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Delikatne szaszłyki drobiowe z dipem
Filet opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na dużą kostkę. Cebule obrać, opłukać, pokroić na ósemki. Przygotowane składniki nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę. Miętę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Jogurt wymieszać z czosnkiem,miętą, sokiem i skórką z cytryny. Przyprawić i dodać oliwę. Na patelni grillowej ułożyć szaszłyki, opiekać 20minut, często odwracając. Przyprawę chińską wymieszać z oliwą i szczyptą soli. Przygotowanym sosem posmarować szaszłyki, wysmażyć na chrupko i podawać razem z przygotowanym dipem.