dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Delikatne ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatne ciasto biszkoptowe z kremem ze śnieżek z dodatkiem brzoskwiń. Przepyszne ciasto, idealne na deser.

Delikatne ciasto z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatne ciasto z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyż octu
  • Krem:
  • 2 śnieżki
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 1/3 szkl mleka
  • 1/2 kg brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Delikatne ciasto z brzoskwiniami
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy ocet i mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Dodajemy rozpuszczoną w szklance gorącej wody galaretkę (musi być wystudzona i tężejąca). Dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń (obranych ze skórki). Kremem przekładamy przekrojony biszkopt. Wierzch smarujemy pozostały kremem. Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!
Delikatne ciasto z brzoskwiniami
Wsystkie składniki biszkoptu dokładnie mieszamy ze sobą.
Delikatne ciasto z brzoskwiniami
Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem na krem.
Delikatne ciasto z brzoskwiniami
Do kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Delikatne ciasto z brzoskwiniami
Wierzch ciasta smarujemy kremem i układamy brzoskwinie.