anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Delikatne żeberka z warzywami z parowaru

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zdrowo i smacznie,polecam:)

Delikatne żeberka z warzywami z parowaru

Składniki:

Delikatne żeberka z warzywami z parowaru

 

  • 80 dkg chudych żeberek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do żeberek
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 szklanki zielonego mrożonego groszku
  • Można dodać swoje ulubione warzywa

 

Sposób przygotowania:

Delikatne żeberka z warzywami z parowaru
Żeberka pokroić na porcje,natrzeć przyprawą do żeberek,nalać wodę do parowaru, ułożyć żeberka,nakryć,drugą nadstawką.Ułożyć ulubione warzywa ,ja dałam marchewkę ,mrożony groszek,cebulę,por.Zamknąć parowar,ustawić czas na 40 min.Po 20 min zdjąć nadstawkę z warzywami ,nakryć żeberka i dalej parować następne 20 min .Na 5 min przed wyłączeniem żeberek,wstawić warzywa znów.Gdy żeberka są gotowe,wyłożyć na półmisek ,posypać lekko solą i pieprzem,obok ułożyć warzywa. Można zacząć parować warzywa ,na 15-20 min przed wyłączeniem żeberek.(tak mi poradziła Bunia i bardzo jej za to dziękuję