Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Delikatny tort ze śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Chudy twaróg sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję i stanie się mniej kaloryczne.

Delikatny tort ze śmietaną

Składniki:

Delikatny tort ze śmietaną

 

 

Sposób przygotowania:

Delikatny tort ze śmietaną
Dwie i pół gruszki obrać, przepołowić, usunąć gniazda i pokropić małą ilością soku z cytryny. Tłuszcz oraz 200 g cukru rozmieszać do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodawać do tego jajka. i mleko. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami, a następnie połączyć z masą jajeczno-tłuszczową. Wysmarować tłuszczem tortownicę (o średnicy 26 cm), posypać ją mąką i wypełnić połową przygotowanego ciasta. Rozłożyć na nim połówki gruszek (Połówki gruszek ułożyć na cieście wybrzuszeniem do góry i lekko docisnąć) i przykryć wszystko resztą ciasta. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zagotować 2 łyżki wody z konfiturą morelową. Posmarować tą masą brzeg tortu i posypać płatkami orzechów. Namoczyć żelatynę. Rozmieszać śmietanę kremówkę, resztę cukru i cukier waniliowy. Wycisnąć żelatynę, rozpuścić ją i połączyć z odrobiną śmietanki. Przygotować bitą śmietanę, a następnie delikatnie rozprowadzić ją w żelowanej śmietanie kremówce. Powierzchnię tortu posmarować ok. 2/3 ilości powstałego w ten sposób kremu. Resztą kremu napełnić szprycę do dekorowania tortów i wycisnąć na wierzch ciasta mniej więcej 16 „kwiatków". Ciasto odstawić na 2 godziny do schłodzenia. Udekorować pokrojoną w plasterki gruszką i całymi orzeszkami.

Tagi:

jajko jajka tort