Sposób przygotowania:
Delikatny udziec jagnięcy z rozmarynem
Udziec umyć pod zimną i bieżącą wodą, osuszyć i włożyć do torebki na mrożonki. Przygotować marynatę: czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, zmieszać z ziarnami pieprzu i porwaną gałązką rozmarynu, dodać sok wyciśnięty z dwóch cytryn (wyszorowane skórki zachować) i oliwę. Marynatę wlać do torebki z mięsem, dodać skórki z cytryny, szczelnie zawiązać i włożyć na całą noc do lodówki. Udziec wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać oliwę, przyrumienić mięso, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez niecałe 2 godziny. Po 30 minutach pieczenia dolać wino. Od czasu do czasu polewać mięso sosem z pieczeni. Ziemniaki obrać, umyć i włożyć do brytfanny po 1 godzinie pieczenia. Posolić, przyprawić pieprzem i pozostałym rozmarynem.
Jagnięcina, jak każda dziczyzna, lubi być dość ostro przyprawiona - nie należy rezygnować z rozmarynu, który znacznie podnosi walory smakowe tego dania.
Jagnięcina, jak każda dziczyzna, lubi być dość ostro przyprawiona - nie należy rezygnować z rozmarynu, który znacznie podnosi walory smakowe tego dania.