Sposób przygotowania:
Devil cake z truskawkami
W kąpieli wodnje ciągle stale mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem brązowym. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odzielić białka od żółtek. Białka ubic na sztywno. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po łyżce mąkę na zmianę z wodą. Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi. Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 22 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, Piec przez 25 minut. Zostawić do ostygnięcia w tortownicy potem przełożyć na metalową kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy. Czekoladę ze śmietaną roztopić w kąpieli wodne. Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę, na koniec dodając fixy.. Pierwszy blat ciasta posmarować grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i udekorować truskawkami i posypać cukrem pudrem.
edytaha
misia14
Tit
bastek