domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Devil’s Food Cake

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Diabelsko czekoladowe ciasto, które jest diabelnie dobre. Mi nie udało się od niego łatwo oderwać, ale ja jestem łasuchem na czekoladę

Devil’s Food Cake Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Devil’s Food Cake

Ciasto

  • 55 g czekolady gorzkiej;

 

  • 55 g czekolady mlecznej;

 

 

  • 100 g cukru trzcinowego;

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka sody;

 

  • 1/2 pół łyżeczki proszku do pieczenia;

 

  • 120 g masła w temp. pokojowej;

 

  • 3/4 szklanki wody;

 

  • 1/2 szklanki cukru białego;

 

  • 2 jajka (osobno białka od żółtek)

Polewa:

 

  • 35 g czekolady gorzkiej;

 

  • 35 g czekolady mlecznej;

Dodatkowo

 

  • 200 g mascarpone;

 

  • esencja waniliowa

 

 

  • 1/3 słoiczka konfitur wiśniowych

Sposób przygotowania:

Devil’s Food Cake

Ciasto

W małym rondelku rozpuścić czekolady ze śmietaną i cukrem trzcinowym, należy mieszać, żeby nie przypalić. Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao, wymieszać
W wysokiej misce utrzeć masło na kremową jasną masę, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodać czekoladową masę i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć z tortownicy i studzić na metalowej kratce.

Polewa

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z podgrzaną śmietaną.

Składanie

W wysokiej misce ubić schłodzoną kremówkę i mascarpone, pod koniec ubijania dodać esencję, lub cukier waniliowy.

Pierwszy blat ułożyć, polać 4-5 łyżkami soku z moreli, posmarować konfiturą wiśniową, wyłożyć bitą śmietanę i posypać drobno pokrojonymi morelami. Przykryć drugim blatem, posmarować polewą i ozdobić keksami śmietany.

Devil’s Food Cake
Doskonałe ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową i morelami