Sposób przygotowania:
Devil’s Food CakeCiasto
W małym rondelku rozpuścić czekolady ze śmietaną i cukrem trzcinowym, należy mieszać, żeby nie przypalić. Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao, wymieszać
W wysokiej misce utrzeć masło na kremową jasną masę, stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodać czekoladową masę i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć z tortownicy i studzić na metalowej kratce.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z podgrzaną śmietaną.
Składanie
W wysokiej misce ubić schłodzoną kremówkę i mascarpone, pod koniec ubijania dodać esencję, lub cukier waniliowy.
Pierwszy blat ułożyć, polać 4-5 łyżkami soku z moreli, posmarować konfiturą wiśniową, wyłożyć bitą śmietanę i posypać drobno pokrojonymi morelami. Przykryć drugim blatem, posmarować polewą i ozdobić keksami śmietany.