VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Dewolaje w sezamie i słoneczniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zwykły znany dewolaj z serem obtoczony w słoneczniku i sezamie jest całkiem nowym i smacznym daniem obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora.

Dewolaje w sezamie i słoneczniku

Składniki:

Dewolaje w sezamie i słoneczniku

 

  • 3 podwójne filety z kurczaka
  • 100 g żółtego sera
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

 

 

  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dewolaje w sezamie i słoneczniku
Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy błonki. Kroimy na plastry (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na każdym płacie mięsa układamy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz plastry żółtego sera. Zwijamy w rulon. Do jednej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem lub trzepaczką.

W osobnej misce mieszamy bułkę tartą, ziarna sezamu i słonecznika. Każdą roladkę obtaczamy w jajku a następnie w ziarnach.

Staramy się aby panierki zostało jak najwięcej na mięsie.

Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.