eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów

Diabelskie szaszłyki Eli

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Pyszne,pikantne szaszłyki z grilla.

Diabelskie szaszłyki Eli

Składniki:

Diabelskie szaszłyki Eli

 

  • 3 duże pojedyncze piersi kurczaka
  • Marynata:
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kujawskiego
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • 1 łyżka posiekanego imbiru z zalewy
  • 1 łyżka posiekanych pędów bambusa z zalewy Tao Tao
  • 1 posiekana trawa cytrynowa z zalewy Tao Tao
  • 2 papryczki chili z zalewy tao Tao

 

Sposób przygotowania:

Diabelskie szaszłyki Eli
Umyte,osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka pokroić w dość dużą kostkę.Składniki marynaty wymieszać trzepaczką,połączyć z mięsem,wymieszać i włożyć do lodówki na całą noc.Patyki do szaszłyków moczyć kilka godzin w wodzie.Umyte,oczyszczone papryki,cebule i boczek pokroić w taką samą kostkę jak piersi.Na każdy szaszłyk brać dwa patyki i nadziewać na przemian mięso,cebulę,boczek i paprykę.Piec na grillu przez 30-35 minut smarując co jakiś czas marynatą przecedzoną przez sitko.Smacznego!