Yachu

Yachu

Kucharz
[Przepisów: 8]

Dietetyczny sernik limonkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oryginalny lekko słodki sernik zważywszy na jego kwaskowaty aromat limonki połączony z kakaowym spodem.

Dietetyczny sernik limonkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dietetyczny sernik limonkowy

 

  • 10 łyżek otrąb owsianych lub orkiszowych
  • 4 jajka
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyzki gęstego jogurtu
  • 0,6-0,7 kg sera chudego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 10 łyżek cukru trzcionowego brazowego
  • odrobina soli
  • opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Dietetyczny sernik limonkowy
PRZYGOTOWANIE SPODU.

Do naczynia wsypujemy otręby, kakao, 4 łyżki cukru trzcinowego/brązowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki gęstego jogurtu, 2 jajka a nastepnie całość mieszamy na puszystą masę. Wylewamy do wysmarowanej masłem formy od tortownicy i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.



PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ.

Twaróg mielimy 3 razy w maszynce aby masa była puszysta i dobrze zmielona. 2 jajka ucieramy z 6 łyzkami curu na puszystą masę, odrobina soli, cukrem waniliowym (można cukier waniliowy pominąć jeśli zdecydujemy się na budyń śmietankowy). Następnie dodajemy zmielony twaróg, budyń i dokładnie mieszamy. Wciskamy sok z jednej limonki oraz staratą skórkę z jednej limonki i ponownie całość mieszamy. Tak wymieszaną masę wylewamy na upieczony wcześniej kakaowy spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni kontrolując czy nam się wierzch zbytnio nie przypieka. Po upieczeniu wyjmujemy i jak ostygnie dekorujemy plasterkami limonki. Najlepszy nastepnego dnia.
Dietetyczny sernik limonkowy
Produkty do przygotowania spodu pod sernik
Dietetyczny sernik limonkowy
Przygotowana masa spodu sernika gotowa do pieczenia
Dietetyczny sernik limonkowy
Sernik limonkowy po upieczeniu czekający na dekorację
Dietetyczny sernik limonkowy
Przekrój sernika limonkowego po upieczeniu