Sposób przygotowania:
Domowa konserwa - karczek z czosnkiem z szynkowara
Mięso myjemy i kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy peklosól oraz przyprawę do wieprzowiny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na 30 godzin do lodówki co pewnie czas mieszamy i ugniatamy mięso. Następnie dodajemy wodę i żelatynę całość mieszamy ręką przez kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do szynkowara dodając liść i ziele angielskie, dokładnie ugniatamy – zakręcamy. Wstawiamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą o temperaturze 80 stopni (ma nie przykrywać szynkowara) i gotujemy 2h utrzymując stałą temperaturę. Wkładamy do zimnej wody na kwadrans, wyciągamy studzimy w lodówce. Wyciągamy gotową wędlinkę.
zbysiowa