Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowa konserwa - karczek z czosnkiem z szynkowara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Domowe wyroby są najlepsze. Dzisiaj zapraszam na domową konserwę ala karkówka na czosnkowo. Zapraszam :)

Domowa konserwa - karczek z czosnkiem z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa konserwa - karczek z czosnkiem z szynkowara

 

Sposób przygotowania:

Domowa konserwa - karczek z czosnkiem z szynkowara
Mięso myjemy i kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy peklosól oraz przyprawę do wieprzowiny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na 30 godzin do lodówki co pewnie czas mieszamy i ugniatamy mięso. Następnie dodajemy wodę i żelatynę całość mieszamy ręką przez kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do szynkowara dodając liść i ziele angielskie, dokładnie ugniatamy – zakręcamy. Wstawiamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą o temperaturze 80 stopni (ma nie przykrywać szynkowara) i gotujemy 2h utrzymując stałą temperaturę. Wkładamy do zimnej wody na kwadrans, wyciągamy studzimy w lodówce. Wyciągamy gotową wędlinkę. 
Domowa konserwa - karczek z czosnkiem z szynkowara
mięso kroimy w kostkę dodajemy przyprawy
Domowa konserwa - karczek z czosnkiem z szynkowara
całość mieszamy i ugniatamy odstawiając do lodówki na około 30 h
Domowa konserwa - karczek z czosnkiem z szynkowara
na koniec dodajemy wodę i żelatynę - mieszamy
Domowa konserwa - karczek z czosnkiem z szynkowara
przekładamy wszystko do szynkowara i gotujemy

Tagi:

przyprawy