Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Domowa napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne ciasto - lepsze niż w restauracji

Domowa napoleonka

Składniki:

Domowa napoleonka

 

  • paczka krakersów (długa)
  • masło roślinne
  • 3torebki cukru waniliowego
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • litr mleka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Domowa napoleonka
Trzy szklanki mleka wlej do garnka, dodaj masło i cukier waniliowy. Zagotuj na maym ogniu, mieszając co jakiś czas. Żółtka, cukier, mąkę i resztę mleka włóż do miski i zmiksuj na jednolitą masę.
Gotujące się mleko zdejmij z ognia. Cały czas mieszając, wlewaj powoli żółtka z cukrem i mąką. Garnek postaw na małym ogniu i gotuj aż masa zgęstnieje na budyń. W prostokątnej formie ułóż połowę krakersów. Wylej gorącą masę przykryj resztą ciastek. Posyp cukrem pudrem wierzch i odstaw do wystygnięcia.

Smacznego!