Sposób przygotowania:
domowa pizza
1.do miski dodać mąkę,sól,i olej.
2.rozrabiamy drożdże z wodą i 1 łyżeczka cukru (odstawiamy na 3 min.)
3.drożdże dodajemy do miski z mąką i dodajemy cieplej wody wyrabiamy ciasto.przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce,aż wyrośnie.
4.ser trzemy na tarce,paprykę, pieczarki,mozzarelle, szynkę kroimy.
5.pomidory w puszce dajemy do rondelka i gotujemy tak by powstał przecier,większe kawałki prze miksować blenderem.dodać oregano i wymieszać.
6.gotowe wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt formy w jakiej będzie się piekło lub zrobić okrągłe i piec na kratce z pieca.
7.ciasto wyłożyć na papierze pergaminowym,posmarować ciepłym przecierem pomidorowym.
8.na przecier położyć starty ser (nie cały),paprykę,szynkę,pieczarki,
9.wszystko przykryć plastrami salami,mozzarellą i posypać resztką żółtego sera.
10.wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok 40-60 min na najniższej półce by się nie spiekło za szybko.gotowe.
2.rozrabiamy drożdże z wodą i 1 łyżeczka cukru (odstawiamy na 3 min.)
3.drożdże dodajemy do miski z mąką i dodajemy cieplej wody wyrabiamy ciasto.przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce,aż wyrośnie.
4.ser trzemy na tarce,paprykę, pieczarki,mozzarelle, szynkę kroimy.
5.pomidory w puszce dajemy do rondelka i gotujemy tak by powstał przecier,większe kawałki prze miksować blenderem.dodać oregano i wymieszać.
6.gotowe wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt formy w jakiej będzie się piekło lub zrobić okrągłe i piec na kratce z pieca.
7.ciasto wyłożyć na papierze pergaminowym,posmarować ciepłym przecierem pomidorowym.
8.na przecier położyć starty ser (nie cały),paprykę,szynkę,pieczarki,
9.wszystko przykryć plastrami salami,mozzarellą i posypać resztką żółtego sera.
10.wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok 40-60 min na najniższej półce by się nie spiekło za szybko.gotowe.
mmmariola83