Sposób przygotowania:
domowa pizza na gruuubym cieście
Mleko delikatnie podgrzewany z cukrem (ma być letnie, w gorącym drożdże się zaparzą i nie urosną a bym samym ciasto się nie uda),następnie dodajemy pokruszone drożdże i delikatnie mieszamy. odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut (zaczyn powinien się zapienić). Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy rozczyn drożdżowy i oliwę. dokładnie zagniatamy, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki). Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie rozciągamy ciasto na blasze, smarujemy ketchupem lub sosem do pizzy i dodajemy rozkładamy dodatki.Możemy też zrobić mini pizze, które często zabieram zamiast kanapek do pracy, wtedy z ciasta formujemy niewielkie placuszki, dodajemy ulubione dodatki Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, mini pizze pieczemy krócej, bo 15-20 minut.




mariel78
Edward mistrz kuchni
też tak uważam, nie znoszę pizzy na cienkim spodzie
mariel78
Edward mistrz kuchni
ja też czasem dodaję podsmażone pieczarki, obowiązkowo na maśle i z cebulką:) a jeśli chodzi o czosnek, bardzo go lubię i do ciasta drożdżowego takiego jak na pizzę, też dodaję (zmieniam tylko trochę jego formę, robię takie kuleczki, nadziane farszem jak do pasztecików)
Babciagramolka
Edward mistrz kuchni
u mnie też sera musi być bardzo dużo. W cienkim cieście nie znoszę tego, że kiedy jest źle zdobione ciężko jest je utrzymać (chodzi mi o to< że cięzko jest je Utrzymać w rękach"OPADA"a dodatki zsuwają się )
Tuśka26